Aantal soa’s in Amsterdam neemt toe

In de hoofdstad van ons land is een zorgelijke ontwikkeling gaande op het gebied van de seksveiligheid. We ze zien dat het zogeheten chemseks sterk toeneemt in de homoscene, en hierdoor steeds meer mannen een seksueel overdraagbare aandoening oplopen. Deze trend komt over uit Engeland en zorgt voor toenemende risico’s voor de volksgezondheid.

Wat is het precies?

Chemseks staat voor het hebben van seks onder invloed van een verdovend middel. Alcohol wordt hierbij niet meegerekend, het betreft louter sterke chemische middelen. Opvallend is dat er een trend kan worden geconstateerd, en dat met name mannen die met mannen seks hebben een verhoogd risico lopen op een soa bij het hebben van chemseks.

Na Engelse steden Amsterdam op de eerste plaats

Wat ook opvalt is dat de trend duidelijk komt overwaaien vanuit het Verenigd Koninkrijk. Alle drie de steden in Europa waar chemseks actief wordt beoefend liggen in Engeland. Daarna komt Amsterdam echter op de vierde plaats.

Risico’s die het met zich meebrengt

Beoefenaars van chemseks lopen niet alleen direct meer kans op lichamelijke schade door de inname van chemische middelen, maar ook indirect doordat de cijfers laten zien dat er veel extra soameldingen bijkomen uit de doelgroep.

Dit lijkt met name te komen doordat met onder invloed minder verantwoorde keuzes maakt en zich gemakkelijker laat overhalen om onveilig te vrijen.

Meer awareness nodig

Het is van belang dat er aandacht wordt gecreëerd binnen de gay community om verdere escalatie te voorkomen. Zeker binnen deze gemeenschap zijn soa’s namelijk niet altijd onschuldig, en is er nog steeds een toename in HIV patiënten in Amsterdam.

Heb je chemseks gehad? Laat dan een soa test in Amsterdam verrichten door een professionele kliniek of bij de GGD. En zorg ervoor dat je in de toekomst altijd veilige seks hebt.